Posted on:

Shenandoah Valley Discovery Museum

Reader & Swartz Architects, P.C.


  • Other: Howard Shockey and Sons
  • Mechanical Engineer: Comfort Design Inc
  • Structural Engineer: Painter-Lewis P.L.C

Project Status

View all (10) images

Project Description


This was a plain, utilitarian, three story brick building. It was originally constructed for the Schewels Furniture Company, in the late 1940’s, in Winchester’s historic downtown. It was used as a furniture store for about 60 years. More recently, it was used as a church on the ground level, and professional offices on the second and third floors. The goal of this adaptive reuse project was to transform the building into a children’s museum for a local non-profit group with limited funds.

The design involved gutting the building, in order to create open, flexible spaces for hands-on exhibits and learning stations. An existing fire stair and an elevator at the rear of the building were retained, modified, and extended up to the new roof level; another, new, central fire stair was also inserted. The front façade was reworked, with aluminum storefront windows, and a new glass garage door set into a steel framework. The garage door opens to accommodate the delivery of exhibits, since there was no loading dock space available; it also accommodates large groups of visitors. The building systems were treated in a matter-of-fact way: existing steel trusses were exposed, wood decking was uncovered, fluorescent lighting fixtures were reused, and new, colorful duct socks were installed (with different colors denoting different floor levels). A community art project, consisting of painted plywood panels, enlivens the two long, linear sides of the building. The roof level guardrail is a graphic grid of different perforated steel patterns.

The largest design intervention on the building was the installation of the roof terrace / sky level space. This area is animated with new roof pavilions, which house the elevator, fire stairs, a stage / shade pavilion, a small lobby, and a staff office. Sculptural sun shades stretch across the roofscape. The roof level is used for gardening exhibits and educational programs. It is also a revenue generator for the Museum, which rents it out for after-hours events. The roof terrace level allows great views of the historic downtown and the Blue Ridge Mountains beyond.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X