Project

Posted on:

Venture Capital Office Headquarters

Paul Murdoch Architects, Kappe Architects Planners

Shared By

dmadsen

Consultants

  • General Contractor: Louis Ptak Construction
  • Civil Engineer: BKF Engineers
  • Electrical Engineer: Morrow-Meadows Corp.
  • Mechanical Engineer: ACCO Engineered Systems
  • Plumbing Engineer: ACCO Engineered Systems
  • Structural Engineer: Simpson Gumpertz & Heger
  • Landscape Architect: HMH Landscape Architecture
  • Lighting Designer: Sean O'Connor Lighting
  • LivingHomes
  • Eric Staudenmaier Photography

Project Status

Built

Size

12,500 sq. feet
View all (5) images

Project Description

FROM THE AIA:

This project, for a clean-technology venture capital firm in Menlo Park, is located on some of the most expensive commercial real estate in North America, so optimizing use of the property was critical. The 12,500-square-foot office building is constructed of prefabricated steel modules stacked in two stories and mounted on a concrete podium that houses below-grade parking.

Gardens, transparency, and wood finishes create a warm, inviting work environment. The building is essentially a glass pavilion in a garden on a tight infill site. Strong accent colors express the company’s reputation for bold risk-taking. Finishes are of fine, straight-grained, wire-brushed wood. Occupants enjoy landscaped views, natural lighting, and ventilation through high-performance floor-to-ceiling glass. Transparent walls inside mitigate the building’s high density by allowing garden views and natural light throughout the interior.

Planted screening and vegetated roofs create a garden setting that can be enjoyed from the interior and provide privacy from adjacent properties. The podium garden above the parking garage features seating, planted screens, and a trellis structure. Plantings on the second floor and the roof use a system of vegetated roof trays with light engineered soil, thereby mitigating the loading on the building. The generous provision of green spaces played a major role in convincing the neighbors to approve the project. In addition, the plantings and shade structures help reduce the building’s heat load.

The building is designed to temporarily house young companies. Because these start-ups can evolve (or fail) quickly, the interiors are adaptable to changing needs. Warm-toned concrete floors reinforce open, spatial continuity and allow demountable walls and glass partitions to be added or removed.

The use of prefabricated components was adopted to minimize on-site construction staging, meet the schedule, and take advantage of material efficiencies n factory-made components. The project is LEED® Silver certified.

For more information on the 2014 AIA Honor Awards, please visit http://www.aia.org/practicing/awards/2014/interior-architecture/venture-capital-hq/
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X