Posted on:

Zaanstad Cultural Cluster


View all (7) images

On June 12, Dutch firm MVRDV announced they won a competition to design the Zaanstand Cultural Cluster in Zaanstand, Netherlands—a metropolitan area of Amsterdam. The new building will be next to the city’s main train station, city hall, and the famous Inntel Hotel designed by WAM Architecten based in Deflt, Netherlands. This project will be instrumental in the urban plan spearheaded by post-modern architect Sioerd Soeters to add more local character to the inner portion of the city. The design aesthetic is described as a “new Zaan style,” or a modern take on the typical housing styles found in the Dutch country, which are built with wood and often swathed in bright green swatches.

The 7,500-square-meter site by MVRDV will house five local cultural institutions, with each one given their respective presence on the exterior façade. To communicate this, the designers chose to form a void in the shape of the historic Zaan house style. 

Project Description


Since 2001, the centre of Zaanstad has been transformed to agree with the style of the nearby UNESCO World Heritage site the Zaanse Schans. Architectural highlights of this requirement include the city hall in shape of oversized Zaan houses and the Inntel hotel, which appears as a large stack of the same green houses. The new Cultural Cluster is the next step in this urban plan. The question was raised of how to continue the Zaan style given these existing variations of the traditional house, and also how to secure a clear identity for each of the established cultural institutions within the larger envelope of a single building. 

MVRDV co-founder and principal Jacob van Rijs explains the solution: ‘We started with a compact volume and then turned the typical Zaan house inside out, creating an urban living room. On the exterior façade a wallpaper motif contrasts with interior spaces clad in the green wooden facades so typical of the Zaan region. The characteristic shape of the Zaan house returns as the shape of the building's main atrium void, a cut-out within the larger volume.'

MVRDV have proposed a cubic volume in which the Zaan house is visible as a silhouette. Each of the institutions it will house will receive its own space in the silhouette of a Zaan house of a different colour, giving each a recognizable visual identity. The largest of these spaces is the Zaan Living Room, located directly on the square in front of the city hall. In this central space, all of the different programmatic elements are connected and come together. An urban-scaled space, all kinds visitors will be welcome: the audiences of the various institutions as well as waiting commuters or shoppers that might just want to make use of the restaurants inside the building.

The institutions bundled inside the new volume are a film house, a library, a performing and visual arts centre, a pop music centre, a music school, a centre for design and a local radio station. The pop music hall on the ground floor offers room for 500 visitors and is flexible in its design to allow different events to take place day to day. The Zaan Living Room is a lively public meeting space that starts on the square and offers access to all levels of the new building. The local radio station will be housed in a studio with a view of the stacked hotel as a backdrop, and in addition to a large number of program-specific spaces (film halls, music rooms, creative labs, workshops and dance studios) the building will also features a number of flexible working spaces.

The new Cultural Cluster sits on a raised pedestrian square, underneath which a bicycle parking lot and underground road will be located. The entrance to this bicycle parking is, like the building's other voids, designed as - silhouette of a Zaan house. From the raised square, a bicycle path leads down to street level. The building combines is a mixture of various sustainable technologies and a compact design to reach the highest energy efficiency possible for it's mix of programs. The Municipality's ambition is that the building also becomes a model of best practice in maintenance practices, life-cycle costs, financial management and social security. Acoustically it will be world class to match it's focus on performing arts.

MVRDV won the competition to design the new Zaanstad Cultural Cluster together with engineering firm Royal HaskoningDHV, Bureau Theateradvies (theatre advice) and Viabizzuno lighting designers. The building will be realised according to an integrated construction method and users and cultural institutions will be actively involved through various consultation processes.

Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X