Launch Slideshow

Mercy Corps

Mercy Corps

  • http://www.architectmagazine.com/Images/1376605523_Mercy%20Corps_1_bruce%20forster_tcm20-1209647.jpg

    true

    600

    Bruce Forster

    2012 AIA COTE Top Ten Project Mercy Corps in Portland, Ore., designed by THA Architecture.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/1643894896_Mercy%20Corps_11_jeff%20amram_tcm20-1209658.jpg

    true

    600

    Jeff Amram

    2012 AIA COTE Top Ten Project Mercy Corps in Portland, Ore., designed by THA Architecture.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/126514996_Mercy%20Corps_14_jeff%20amram_tcm20-1209663.jpg

    true

    600

    Jeff Amram

  • http://www.architectmagazine.com/Images/719097147_Mercy%20Corps_15_jeff%20amram_tcm20-1209666.jpg

    true

    600

    Jeff Amram

    2012 AIA COTE Top Ten Project Mercy Corps in Portland, Ore., designed by THA Architecture.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/1737926268_Mercy%20Corps_16_jeff%20amram_tcm20-1209669.jpg

    true

    600

    Jeff Amram

    2012 AIA COTE Top Ten Project Mercy Corps in Portland, Ore., designed by THA Architecture.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/547619426_Mercy%20Corps_2_lara%20swimmer_tcm20-1209650.jpg

    true

    600

    Lara Swimmer

    2012 AIA COTE Top Ten Project Mercy Corps in Portland, Ore., designed by THA Architecture.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/1634400806_Mercy%20Corps_6_lara%20swimmer_tcm20-1209655.jpg

    true

    600

    Lara Swimmer

    2012 AIA COTE Top Ten Project Mercy Corps in Portland, Ore., designed by THA Architecture.

Jury: “Love the way it fits into the city. [They] took an existing building and renovated it, and did a very beautiful contextual addition to it that stitched a city back together. It feels like they healed a scar on the site and they reconnected this portion of the city with the river.”

Architect: “The holistic parallel of who Mercy Corps is—their work pursuing sustainability socially, economically, environmentally—and finding a way to manifest that in the project really stood out. We worked to achieve the highest levels of sustainability along with the highest levels of design. These aren’t antagonistic values, they go together.” —David Keltner, AIA, principal and lead designer at THA Architecture

Portland’s historic Packer-Scott building is experiencing a renaissance as the new headquarters of the global relief organization Mercy Corps. THA Architecture reused 87 percent of the existing, neglected, 42,000-square-foot building, and added an addition over an old parking lot to expand the building’s size to 85,000 square feet. Working with the existing structure provided an unexpected benefit: seismic upgrades to the historic structure provided support to the addition and allowed for more open floor plans and exterior walls. And capitalizing on the urban location, the building features an Action Center, which houses interactive exhibits on relief and development work (Mercy Corps’ focus), and ground-floor meeting facilities to reinforce a connection with the community.

The building’s east-west orientation responds to the existing urban grid and allows smaller elevations on the east and west sides. The existing structure had small openings on the west and southwest that were kept, to reduce hot afternoon sun exposure. The south elevation is a combination of new and old: existing historic punched windows combined with new skin that employs similar glazing percentages. The addition features a terracotta rainscreen that complements the scale of the adjacent façades and is designed to be disassembled and reused if the building expands to the north in the future. Sunshelves on the storefront windows provide shade from the sun and shelter from the rain for pedestrians. The main entry’s glass wall in the middle of the south façade (which occurs at the so-called “knuckle” between the historic and new fabrics of the structure) is protected by electrochromatic glass louvers that automatically adjust based on outdoor temperatures. Passive ventilation techniques help cool the building as a main grand staircase acts as a ventilation stack, drawing air in from operable windows and up through a monitor-controlled clerestory.

The roof combines light-colored roofing with a 3,800-square-foot green roof to reduce the heat-island effect and also manage stormwater. Infrastructure for a future solar array was installed, but the PV system is not yet in place. When installed, the rooftop system will serve as a research case study for the University of Oregon to examine the relationship between solar panels and a green roof system to determine whether a symbiotic relationship exists. Future research aside, the building has already surpassed expectations: It was predicted to achieve an EUI of 43, but a survey done one year after occupancy reported an EUI of 36.

Potable water use was reduced by 40 percent by installing low-flow faucets and dual-flush toilets, and xeriscaping landscape plants eliminated the need for irrigation water. In addition, on-site paving in a small parking lot to the north helps manage stormwater.

BY THE NUMBERS
Building gross floor area: 85,000 square feet
Estimated percent of occupants using public transit, cycling, or walking: 85
Percent of daylight at levels that allow lights to be off during daylight hours: 39
Percent of views to the outdoors: 95
Percent of spaces within 15 feet of an operable window: 38
Percent reduction of regulated potable water: 28
Is potable water used for irrigation: No
Percent of rainwater from maximum anticipated 24-hour, two-year storm event that can be managed onsite: 100
Total EUI (kBtu per square foot per year): 36
Net EUI (kBtu per square foot per year): zero
Percent reduction from national average EUI for building type: 53
Lighting power density (watts per square foot): 0.74
LEED rating: Platinum, LEED NC v2.2
Total project cost at time of completion, land excluded: $21.3 million

Data and project information provided by architecture firm via AIA COTE Top Ten entry documents.

For an extended view into THA's philosophies on sustainable design as well as a showcase of the firm's other green projects, click here. For more information on each project, as well as a database of past Top Ten projects, visit aiatopten.org.