Launch Slideshow

Climbing the façade is a series of switch-backing ramps that allow access to the after-hours restaurant, piano bar, and rooftop movie theater. The ramps draw the streetscape up the front of the building, creating a vertical boulevard.

Museum of Image and Sound

Diller Scofidio + Renfro

Museum of Image and Sound

Diller Scofidio + Renfro

  • Climbing the façade is a series of switch-backing ramps that allow access to the after-hours restaurant, piano bar, and rooftop movie theater. The ramps draw the streetscape up the front of the building, creating a vertical boulevard.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpD7C8%2Etmp_tcm20-283928.jpg

    Climbing the façade is a series of switch-backing ramps that allow access to the after-hours restaurant, piano bar, and rooftop movie theater. The ramps draw the streetscape up the front of the building, creating a vertical boulevard.

    600

    Courtesy Diller Scofidio + Renfro

    Climbing the façade is a series of switch-backing ramps that allow access to the after-hours restaurant, piano bar, and rooftop movie theater. The ramps draw the streetscape up the front of the building, creating a vertical boulevard.

  • This building section shows the series of internal ramps that visitors will use to move around the building and access the split-level gallery spaces, the projection gallery, and the auditorium on the lower level. The museum sits above several levels of underground parking.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpD7CC%2Etmp_tcm20-283956.jpg

    This building section shows the series of internal ramps that visitors will use to move around the building and access the split-level gallery spaces, the projection gallery, and the auditorium on the lower level. The museum sits above several levels of underground parking.

    600

    Courtesy Diller Scofidio + Renfro

    This building section shows the series of internal ramps that visitors will use to move around the building and access the split-level gallery spaces, the projection gallery, and the auditorium on the lower level. The museum sits above several levels of underground parking.

  • On the roof of the museum is an open-air movie theater with riser seating. This area is open to the public and can be used for events or as an extension of the museum’s exhibition space.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpD7C6%2Etmp_tcm20-283914.jpg

    On the roof of the museum is an open-air movie theater with riser seating. This area is open to the public and can be used for events or as an extension of the museum’s exhibition space.

    600

    Courtesy Diller Scofidio + Renfro

    On the roof of the museum is an open-air movie theater with riser seating. This area is open to the public and can be used for events or as an extension of the museum’s exhibition space.

  • This progression of images shows the development of the system of exterior ramps that ascend from street level to the roof of the museum. The concept begins with a flat boulevard, like the adjacent Copacabana beach promenade, with its wavy paving pattern, designed by Roberto Burle Marx.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpD7CD%2Etmp_tcm20-283963.jpg

    This progression of images shows the development of the system of exterior ramps that ascend from street level to the roof of the museum. The concept begins with a flat boulevard, like the adjacent Copacabana beach promenade, with its wavy paving pattern, designed by Roberto Burle Marx.

    600

    Courtesy Diller Scofidio + Renfro

    This progression of images shows the development of the system of exterior ramps that ascend from street level to the roof of the museum. The concept begins with a flat boulevard, like the adjacent Copacabana beach promenade, with its wavy paving pattern, designed by Roberto Burle Marx.

  • The boulevard begins to fold into a series of ramps.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpD7CE%2Etmp_tcm20-283970.jpg

    The boulevard begins to fold into a series of ramps.

    600

    Courtesy Diller Scofidio + Renfro

    The boulevard begins to fold into a series of ramps.

  • The boulevard is subjected to multiple folds and divisions, creating both a vertically oriented system of circulation and dynamic new spaces in the voids between the ramps.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpD7CF%2Etmp_tcm20-283977.jpg

    The boulevard is subjected to multiple folds and divisions, creating both a vertically oriented system of circulation and dynamic new spaces in the voids between the ramps.

    600

    Courtesy Diller Scofidio + Renfro

    The boulevard is subjected to multiple folds and divisions, creating both a vertically oriented system of circulation and dynamic new spaces in the voids between the ramps.

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmpD7C2%2Etmp_tcm20-283886.jpg

    600

    Courtesy Diller Scofidio + Renfro

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmpD7C3%2Etmp_tcm20-283893.jpg

    600

    Courtesy Diller Scofidio + Renfro

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmpD7C5%2Etmp_tcm20-283907.jpg

    600

    Courtesy Diller Scofidio + Renfro

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmpD7C1%2Etmp_tcm20-283879.jpg

    600

    Courtesy Diller Scofidio + Renfro

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmpD7C0%2Etmp_tcm20-283864.jpg

    600

    Courtesy Diller Scofidio + Renfro

  • http://www.architectmagazine.com/Images/tmpD7C4%2Etmp_tcm20-283900.jpg

    600

    Courtesy Diller Scofidio + Renfro

  • A central void in the building will be broken up by a series of ramps that take visitors to split-level galleries, specialized exhibition rooms, and the public entertainment venues.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpD7CB%2Etmp_tcm20-283949.jpg

    A central void in the building will be broken up by a series of ramps that take visitors to split-level galleries, specialized exhibition rooms, and the public entertainment venues.

    600

    Courtesy Diller Scofidio + Renfro

    A central void in the building will be broken up by a series of ramps that take visitors to split-level galleries, specialized exhibition rooms, and the public entertainment venues.

  • Exhibition display strategies are still under development, but one of them is to suspend the objects, such as shoes and hats of iconic film figures, on clear shelving, making them seem to float in air.

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmpD7C7%2Etmp_tcm20-283921.jpg

    Exhibition display strategies are still under development, but one of them is to suspend the objects, such as shoes and hats of iconic film figures, on clear shelving, making them seem to float in air.

    600

    Courtesy Diller Scofidio + Renfro

    Exhibition display strategies are still under development, but one of them is to suspend the objects, such as shoes and hats of iconic film figures, on clear shelving, making them seem to float in air.

What If You Could Walk Up the Face of a Museum?
Museum of Image and Sound / Diller Scofidio + Renfro

Site
A narrow infill site on the Roberto Burle Marx–designed promenade fronting Copacabana beach in Rio de Janeiro.

Program
The six-story museum building houses exhibition space, administrative areas, and workshops, as well as a restaurant, piano bar, auditorium, and rooftop movie theater designed for a Brazilian contemporary arts and education nonprofit organization.

Solution
The façade and building massing are defined by a series of ramps that climb up from street level. This extends the beachfront promenade into a sort of vertical boulevard that serves a functional as well as programmatic purpose: The exterior ramps allow patrons to access amenities such as the restaurant and rooftop theater after the museum galleries have closed. This impressed juror Sarah Dunn, who said, “The level of ambition here is very high.”

The building skin features a choreographed progression of expanses of glazing and small apertures. Carefully arranged to curate the view from inside the building, these windows showcase views of the sky, water, beach, and street—four defining elements of the area. Aiding in this view strategy is the fact that the building’s core is located at the western edge, allowing the bulk of the building facing the beach to be open to varied glazing.

The interior is organized around central voids. Ramps and stairs connect split-level exhibition spaces and a projection gallery. The intermingling of these display spaces with retail and entertainment areas creates a vibrant atmosphere. Which is fitting, because, as juror Stan Allen put it, “If there’s a place for exuberant architecture, it’s the beach in Rio.”

Project Credits

Project Museum of Image and Sound, Rio de Janeiro
Client Fundação Roberto Marinho
Designers Diller Scofidio + Renfro, New York—Elizabeth Diller, Ricardo Scofidio, Charles Renfro (principals in charge); Ben Gilmartin (project leader); Chris Andreacola, Charles Curran, Felipe Ferrer, Ben Mickus, Patrick Ngo, William Ngo, Matt Ostrow, Eric Rothfeder, Scott Shell (project team)
Size 73,500 square feet