Project

Posted on:

Concrete at Alserkal Avenue

Office for Metropolitan Architecture (OMA)

Shared By

Symone Garvett


Project Name

Concrete at Alserkal Avenue

Location


Project Status

Built

Year Completed

2017

Size

13,454 sq. feet

Client/Owner

Eisa Bin Nasser Bin Abdullatif Alserkal EST


Team

  • Iyad Alsaka (Partner in Charge)
  • Kaveh Dabiri (Project Architect)
  • Yoonhee Bae, Aras Burak, Shabnam Hosseini, Mohammed Jabri, Alejandro Noe, Guerrero Ortega, Christin Simonian, Mayar Soliman (Team)

Consultants

  • Lighting Designer: Licht Kompetenz
  • Design Architect and Architect of Record: CVTEC
  • General Contractor: Blue Camel Design
  • Other: Acoustic Logic


View all (19) images

Project Description

FROM THE ARCHITECTS:

Located in Dubai’s Al Qouz industrial area, Alserkal Avenue was founded in 2007 with the aim of promoting cultural initiatives in the region. Since then, it has become Dubai’s most important art hub with twenty-five galleries and art spaces. Concrete, a new venue, addresses the districts growing need for a centrally located public space which can host a diverse program.

The 1,250 m2 former warehouse provides a multi-purpose venue to accommodate a series of public events, including exhibitions, performances, lectures, and fashion shows. The planning strategy focused on maximizing the event area. All the services were consolidated on one end of the building, allowing the entrance and event spaces to be situated closer to The Yard, the district’s main outdoor public square.

Interior design
The design for the interior introduces a flexible floor plan to accommodate the required program diversity. Four 8.10 m pivoting and sliding walls can create multiple space configurations depending on the type of event. To maintain a fluid space, all the major interior equipment has been integrated into the ceiling, leaving the walls and floors free of any components.

Two linear skylights have been positioned above the movable walls to allow either thin blades of light or full daylight depending on the configuration.

Exterior design
The original front façade of the ware-house has been replaced with poly-carbonate cladding and full height operable doors. When the doors are open, the exterior and interior space can merge, activating the courtyard. The connection to the exterior is reinforced by the translucent poly-carbonate, which brings the view, daylight and outdoor activities into the interior space.

The rest of the original façade has been maintained and sprayed in a customized mix of concrete with glass and mirror aggregates. The rough texture of the spayed concrete and reflections from the glass and mirror aggregates will make the venue stand out in the context of Alserkal Avenue.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X