Project

Posted on:

Hawks Nest

Wiedemann Architects

Shared By

August King


Project Name

Hawks Nest

Project Status

Built

Consultants

  • General Contractor: Carl Petty Associates Ltd.
  • Structural Engineer: Linton Engineering / Dave Linton


Awards



View all (8) images

Project Description

FROM AIA MARYLAND:
Hawks Nest is a home and studio for a sculptor from Paris who was drawn to the site, an abandoned limestone quarry, with its sweeping views of the Potomac River. Our goal was to create a simple form that was simultaneously separate from and intertwined with nature. Two simple cast concrete volumes rise seamlessly from the limestone creating a framed view of the landscape beyond and a perch for the steel and glass structure above. The grid of steel columns modulates the space and creates framed views of the ever changing play of nature, blurring the line between inside and outside. Ipe, allowed to weather naturally, provides a material counterpoint to the steel and was used on rainscreen walls, on balconies that extend the interior space, and on bridges that leave the site otherwise untouched. The residence is designed to enhance the experience of the nature and inspire the client's work in her ceramic and metal studios. Dark concrete floors with radiant heat provide warmth, while the narrow plan affords natural cross ventilation. The atelier is of the place and, at the same time, provides an armature for a greater appreciation of the natural beauty of the landscape. The raw site presented a major challenge, as the uneven surface was littered with superfluous rocks and boulders discarded from when the quarry was active. In addition, the foundation design had to contend with sub surface caves, active springs, and "fractures." The site was disturbed as little as possible, by supporting the concrete volumes on pilings of varying depths; the concrete walls that span between pilings sit directly on bedrock. Boulders that were scattered about the site were left in place and the native vegetation is allowed to grow and return the surrounding landscape to its natural setting.

Jury Comments:
Designed and constructed as a sensitive response to the client’s lifework of casting and metal work, this delicately perched house is expressive, yet modest in its simple organizational floor plan. From the site approach, to the skillful interiors that optimize views, the clarity of the rectangular form is the idea, and is enough to stimulate the senses.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X