Posted on:

Pierre Lassonde Pavilion

Office for Metropolitan Architecture (OMA), Provencher Roy + Associés Architectes

Shared By

Morgan Day



Musée National des Beaux-arts du Québec


  • General Contractor: EBC

Project Status


Year Completed




View all (16) images

Project Description


The Pierre Lassonde Pavilion—the Musée national des beaux-arts du Québec's fourth building in an increasingly complicated site, interconnected yet disparate—is a subtly ambitious, even stealthy, addition to the city. Rather than creating an iconic imposition, it forms new links between the park and the city, and brings new coherence to the MNBAQ.

The intricate and sensitive context of the new building generated the central questions underpinning the design: How to extend Parc des Champs-de-Bataille while inviting the city in? How to respect and preserve Saint Dominique church while creating a persuasive presence on Grande Allée? How to clarify the museum's organization while simultaneously adding to its scale? OMA’s solution was to stack the required new galleries in three volumes of decreasing size—temporary exhibitions (50m x 50m), permanent modern and contemporary collections (45m x 35m) and design / Inuit exhibits (42.5m x 25m)—to create a cascade ascending from the park towards the city. The building aims to weave together the city, the park and the museum as an extension of all three simultaneously.

While they step down in section, the gallery boxes step out in plan, framing the existing courtyard of the church cloister and orienting the building towards the park. The park spills into the museum (through skylights and carefully curated windows) and the museum into the park (through the extension of exhibitions to the terraces and the outdoor pop-out staircase).

The stacking creates a 14m-high Grand Hall, sheltered under a dramatic 20m cantilever. The Grand Hall serves as an interface to the Grande Allée, an urban plaza for the museum's public functions, and a series of gateways into the galleries, courtyard and auditorium.

The cantilevered structure is supported by a hybrid steel truss system and accommodates galleries uninterrupted by columns. The layered façade is simultaneously structural, thermal and solar, addressing the seemingly contradictory needs of natural light and thermal insulation for Québec’s harsh winter climate. The triple layered glass façade is composed of a 2D printed frit that pattern mimics the truss structure, a 3D embossed glass, and a layer of diffuser glass. In the galleries, insulated walls are located behind the translucent glass system, with a gap between that lights the building at night like a lantern in the park. The Grand Hall is enclosed by a glass curtain wall with glass fins that allow virtually unobstructed and inviting views to the Charles Baillairgé pavilion through a glass wall and ceiling. The contrast between the translucent gallery boxes and clear grand hall reinforces the reading of the building’s stacking and cantilevering massing.

Complementing the quiet reflection of the gallery spaces, a chain of programs along the museum’s edge—foyers, lounges, shops, bridges, gardens—offer a hybrid of activities, art and public promenades. Along the way, orchestrated views from a monumental spiral stair and an exterior pop out stair reconnect the visitor with the park, the city, and the rest of the museum. Within the boxes, mezzanines and overlooks link the temporary and permanent exhibition spaces. On top of each of the gallery boxes, roof terraces provide space for outdoor displays and activities.

The new building provides a 90% increase in exhibition surfaces, connected to the museum's existing buildings by a passageway rising 8.2m over its 130m length, creating a permanent home for the museum’s 40m "Hommage à Rosa Luxemburg" by Jean-Paul Riopelle. Through its sheer length and changes in elevation, the passage creates a surprising mixture of gallery spaces that lead the visitor, as if by chance, to the rest of the museum complex.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X