Posted on:

Port Townsend Residence


Shared By

Sara Johnson

Project Status


Year Completed



1,325 sq. feet
View all (5) images

This project was a winner in the 2016 AIA/HUD Secretary Awards.

Project Description


This house was designed to meet the homeowners goal of creating a home accommodating to them both – he uses a power wheelchair whereas she does not. Careful site planning was essential to create a continuous accessible route from the street through the home to the terrace and onto the common garden space. The attached carport accommodates the wheelchair-accessible van with its ramp, creating a covered route from the front entrance into the van. An open plan ensures easy circulation within a modest 1,325 sf footprint. The telescoping pocket doors to the bedrooms also allow flexibility in how to use the rooms and how connected they are to the living spaces. The entry door and sidelight feature vertical glazing to allow viewing of the external approach from any height. The kitchen and bathrooms are designed to facilitate use from both standing and seated positions. This project demonstrates that universal design and accessibility features are compatible with a warm and modern aesthetic.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X