It’s game day.

Booming cheers and chants rise up from eager black- and gold-clad fans. Excited children gather close to the windows for a bird’s eye view of the game, the marching band, and the cheering crowd in the stadium below.

In the fall, this is what a typical Saturday looks like inside of the University of Iowa Stead Family Children’s Hospital’s Press Box. The hospital, located adjacent to Kinnick Stadium, was recently revamped to include over 507,000 square feet of new construction, and 56,250 square feet of existing space was renovated.

Construction for the project began in fall of 2012, and the hospital opened in early 2017. The project was completely funded through bonds, patient revenue, and private gifts.

For this project, architects were tasked to refine and improve the hospital’s design while incorporating a fun, relaxed space for patients. And because a hospital’s construction directly affects patient comfort, they wanted to create a welcoming atmosphere that encouraged kids to cheer on the Iowa Hawkeyes during their stay at the hospital.

Patients often receive treatment in the hospital for long periods of time, so the project was intended to create an environment that blended the fundamentals of patient care with the excitement of college football. The hospital’s location offered an opportunity for the architects to capture the enthusiasm of Hawkeye football and utilize it as an enjoyable form of therapy for the kids.

Architects for the new hospital found the perfect way to help patients remain open to their unique environment. Since hospital design requires specific attention to detail and adherence to certain guidelines that ensure cleanliness and comfort, VT doors were essential in the new space. This total opening solution embodied the exciting press box feel, enhanced patient privacy, and gave the care team easy access for patient monitoring.

VT provided 1,168 doors throughout the hospital’s 14 floors. Clear sliding doors at the entrance to each room give the care team a clear line of sight for patient for monitoring, and large, trifold doors make it easier to move needed equipment in and out of patient rooms.

Overall, architects met this challenge by relying on VT. The doors contribute to a clean, comfortable atmosphere and add beauty, along with privacy and sound control, which are all resolutions that the hospital needed.

To learn more, visit vtidoors.com