Rafflesia Zero Energy House

Rafflesia Zero Energy House

Credit: Courtesy Zoka Zola Architecture + Urban Design


Rafflesia House is a study of the human habitat that is an integrated part of its tropical, urban, and site-specific ecosystem. All bedrooms enjoy natural light and views. The corridors widen to create spaces of communication and encounter. The design of the house responds to the local wind patterns and catches the breezes with its concave and convex walls, letting the air move between the louvers that provide effective shade throughout the day. Large and silent fans extract heat from every room and increase air circulation, while the hot air is vented through a double layered roof. The building is split into 7 independent climate zones, that can be individually controlled and can either be naturally ventilated, fan-cooled, or air-conditioned. The footprint of the building is kept small; it sits on 12 columns to allow other species to develop around it.


For more details and images of the Rafflesia Zero Energy House, visit ARCHITECT's Project Gallery


Visit the ARCHITECT Project Gallery main page to add your own user-generated architecture.