Launch Slideshow

A surfer walks past the entrance on the northeast corner

Cité de l’Océan et du Surf

Cité de l’Océan et du Surf

  • Cite de l'Ocean et du Surf museum

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp4090%2Etmp_tcm20-879631.jpg

    true

    Cite de l'Ocean et du Surf museum

    600

    Iwan Baan

    Cité de l'Océan et du Surf museum

  • Aerial view of the site and path down to the ocean

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp409A%2Etmp_tcm20-879641.jpg

    true

    Aerial view of the site and path down to the ocean

    600

    Iwan Baan

    Aerial view of the site and path down to the ocean

  • A surfer walks past the entrance on the northeast corner

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp4096%2Etmp_tcm20-879637.jpg

    true

    A surfer walks past the entrance on the northeast corner

    600

    Iwan Baan

    A surfer walks past the entrance on the northeast corner

  • Skating pool on the roof plaza with the restaurant and surfer's kiosk beyond

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp4094%2Etmp_tcm20-879635.jpg

    true

    Skating pool on the roof plaza with the restaurant and surfer's kiosk beyond

    600

    Iwan Baan

    Skating pool on the roof plaza with the restaurant and surfer's kiosk beyond

  • Stairs to restaurant

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp4092%2Etmp_tcm20-879633.jpg

    true

    Stairs to restaurant

    600

    Iwan Baan

    Stairs to restaurant

  • Covered "porch for surfers"

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp4095%2Etmp_tcm20-879636.jpg

    true

    Covered "porch for surfers"

    600

    Iwan Baan

    Covered "porch for surfers"

  • Sloping roof plaza wall with restaurant beyond

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp408F%2Etmp_tcm20-879630.jpg

    true

    Sloping roof plaza wall with restaurant beyond

    600

    Iwan Baan

    Sloping roof plaza wall with restaurant beyond

  • South facade

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp4093%2Etmp_tcm20-879634.jpg

    true

    South facade

    600

    Iwan Baan

    South façade

  • Cross Section

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp409B%2Etmp_tcm20-879642.jpg

    true

    Cross Section

    600

    Courtesy Steven Holl Architects

    Cross Section

  • Long Section

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp409C%2Etmp_tcm20-879643.jpg

    true

    Long Section

    600

    Courtesy Steven Holl Architects

    Long Section

  • Museum lobby

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp4099%2Etmp_tcm20-879640.jpg

    true

    Museum lobby

    600

    Iwan Baan

    Museum lobby

  • Gallery

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp408E%2Etmp_tcm20-879629.jpg

    true

    Gallery

    600

    Iwan Baan

    Gallery

  • Exhibition

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp4091%2Etmp_tcm20-879632.jpg

    true

    Exhibition

    600

    Iwan Baan

    Exhibition

  • Auditorium

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp4098%2Etmp_tcm20-879639.jpg

    true

    Auditorium

    600

    Iwan Baan

    Auditorium

  • Lower-Level Plan

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp409D%2Etmp_tcm20-879644.jpg

    true

    Lower-Level Plan

    600

    Courtesy Steven Holl Architects

    Lower-Level Plan

  • Mezzanine-Level Plan

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp409E%2Etmp_tcm20-879645.jpg

    true

    Mezzanine-Level Plan

    600

    Courtesy Steven Holl Architects

    Mezzanine-Level Plan

  • Ground-Floor Plan

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp409F%2Etmp_tcm20-879646.jpg

    true

    Ground-Floor Plan

    600

    Courtesy Steven Holl Architects

    Ground-Floor Plan

  • Terrace-Level Plan

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp40A0%2Etmp_tcm20-879647.jpg

    true

    Terrace-Level Plan

    600

    Courtesy Steven Holl Architects

    Terrace-Level Plan

  • Roof Plan

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp40A1%2Etmp_tcm20-879648.jpg

    true

    Roof Plan

    600

    Courtesy Steven Holl Architects

    Roof Plan

  • Roof Section at Glass Railing

    http://www.architectmagazine.com/Images/tmp40A2%2Etmp_tcm20-879649.jpg

    true

    Roof Section at Glass Railing

    600

    Courtesy Steven Holl Architects

    Roof Section at Glass Railing

Biarritz, France, is an incoherent suburb of large holiday villas, unkempt car parks, and overdesigned lampposts. Beyond a magnificently offensive Tudor-Romanesque-Hacienda pile is a golf course in a small valley, and the hollow ping of drivers is audible above the sound of the breaking waves. A hill rises beyond with a gothicized chateau perched ominously on the peak. All this overlooks the beach, which has eroded so quickly during the last century that measures have been taken to arrest the loss of any more French coastline to the Atlantic. This gives the waterfront a fringe of ostentatiously unnatural granite boulders and manicured planting, with concrete paths full of people walking dogs or lugging surfboards. Thus, the juxtaposition of the minimal and modern Cité de l’Océan et du Surf, designed by Steven Holl Architects with Solange Fabião, with the surrounding grotesques is unintentionally hilarious: like an earnest teenager reading Goethe at Disneyland.

The design team won an international competition in 2005 for this new museum devoted to oceanographic science—beating out the likes of Bernard Tschumi and Jean-Michel Willmotte—with its concept of a concave structure topped by a cobbled plaza. The 50,859-square-foot building is full of high architectural references (Aalto and Le Corbusier among them, although design architect Steven Holl, AIA, denies it), dependent on fine material finishes. The design self-consciously marshals the landscape in a romantic manner, with an artfully informal pathway leading from its sloping roof to the ocean beyond.

The most important elevation, Holl says, is the roof, a swooping form that slopes toward the ocean to the west and is cobbled in Portuguese stone. The sides of the roof rise up to two stories above grade at the tallest point on the north and south edges. The gently sloping cobbled surface forms the site’s main plaza and is accessible by a glass rail–lined ramp at the east end and gradual inclining path from the west. Two masses pop up through the surface: Called “glass boulders” by the project team, these glass-and-steel-curtainwall-clad forms house a restaurant (with an adjacent terrace) and a kiosk for local surfers. The same curtainwall system appears on the museum’s north façade; the bulk of the rest of the structure is clad in white concrete. At ground level on the building’s southwest corner, there is a covered area—a “porch for surfers,” Holl says—that can be used for outdoor events. And perhaps anticipating analogies of the building’s convex form to a skate-park half pipe—albeit, with the cobbles, an unskatable one—this porch is topped by a smooth skating pool.

The rest of the program—including exhibition space, a gift shop, and auditorium—is dug into the ground. Visitors enter through a reception area at the northeast corner, and descend down a grand staircase to the exhibition spaces, which are fairly dim (the predominantly audiovisual displays make natural light a low priority). A convex, plaster-clad ceiling is the inverse of the sloping plaza above, and its inherent structure limits the number of columns necessary in the galleries. The exhibition design, which was out of the control of the architect, is very ordinary indeed, with inconsistent graphic style and barely functional interactive displays. In fact, Holl says that the brief changed during design development, and this explains the division of the plan into two exhibition areas linked through a timber-lined tunnel.

Holl describes a two-part concept for the building form: one “open to the sky” (outside) and one “under the sea” (underground), and the relationship of form to content does feel somewhat literal. But, on the other hand, it is a building of ambition, if not to make sense of the non-place around it, then to communicate something about that landscape: The cobbled path that wends its way from the ocean front moves through a series of gardens featuring native plantings, up and on top of the building, through the plaza, and eventually to the very pleasant terrace. On that journey, the buildings tries its best to dignify its surroundings by ignoring the bad bits. Yet the plaza itself is perplexing. It seems to recall Alvar Aalto’s Säynätsalo Town Hall—another elevated piazza trying to make something civic out of an unlikely context. But there’s no main event because the civic landmark, the museum, is not in pride of place on the plaza itself, but underfoot in the volume below.

The building is a selectively contextual work, far in spirit from the reality of Biarritz, and much more comfortable with the elemental beauty of the ocean and the ineffable blue of the sky. The roof may be wavelike, but in the end you feel that it tips up at the edges in order to remove the context from view, rather than to evoke a life on the ocean.


Project Credits

Project Cité de l’Océan et du Surf, Biarritz, France
Client SNC Biarritz Ocean
Architect Steven Holl Architects, New York, with Solange Fabião—Steven Holl, AIA, Solange Fabião (design architects); Rodolfo Dias (project architect); Chris Mcvoy (project advisor); Filipe Taboada (assistant project architect); Francesco Bartolozzi, Christopher Brokaw, Cosimo Caggiula, Florence Guiraud, Richard Liu, Ernest Ng, Alessandro Orsini, Nelson Wilmotte, Ebbie Wisecarver, Lan Wu, Christina Yessio (project team)
Associate Architect Leibar&Seigneurin
Consultants/Engineering Vinci-Marseille (roof); Betec (structure); Elithis (mechanical); Avel (acoustical); Apave; Quality Control Office
Lighting Design L’Observatoire International
Contractor Faure Silva–Gtm
Exhibition Engineering Cesma
Exhibition Contractor Geroari
Size 50,859 gross square feet (building); 376,740 square feet (site area)
Cost €20.9 million ($30.1 million U.S., building), €1.5 million ($2.2 million U.S., landscape)

Materials and Sources

Ceiling Dacoustie (Fellert Alpha acoustic ceiling) www.dacoustie.com
Curtainwall
Coveris coveris.fr
Electric
Santerne www.santerne.fr
Elevators
ThyssenKrupp thyssenkrupp.com
Fixtures
Duravit (bathroom fixtures) duravit.com
Flooring
Descol (auditorium self-leveling floor) descol.nl; Coney (technical floor); Les Ateliers Duphil (wood flooring) lesateliersduphil.fr
Glass
Schott (Okalux) us.schott.com
Lighting
Zumtobel www.zumtobel.us; Troll www.troll.es; Dufau/Interdecor/Atelier-Creations
Metalwork ACMM acmm.eu
Millwork
BCP Création
Plaster J. Mottard
Plumbing Hervé Thermique www.herve-thermique.com
Seating
Delagrave (auditorium seats)
Tile Stone Source (bathroom tiles) stonesource.com
Waterproofing
S.A.T Étanchéité
Wayfinding Etap Lighting (emergency signs) www.etaplighting.com
Window Shades
Hexcelscreen www.hexcelscreen.com
Windows and Doors
Atrium (wood doors); Olivari (door handles) www.olivari.it