Launch Slideshow

Horizontal Skyscraper Vanke Center, Shenzen, China

Horizontal Skyscraper Vanke Center, Shenzen, China

  • http://www.architectmagazine.com/Images/HorizontalSkyscraperVankeCenter1_tcm20-778861.jpg?width=500

    true

    500

    Iwan Baan

  • http://www.architectmagazine.com/Images/HorizontalSkyscraperVankeCenter2_tcm20-778862.jpg?width=500

    true

    500

    Iwan Baan

  • http://www.architectmagazine.com/Images/HorizontalSkyscraperVankeCenter3_tcm20-778863.jpg?width=500

    true

    500

    Iwan Baan

  • http://www.architectmagazine.com/Images/HorizontalSkyscraperVankeCenter4_tcm20-778864.jpg

    true

    600

    Iwan Baan

  • http://www.architectmagazine.com/Images/HorizontalSkyscraperVankeCenter5_tcm20-778865.jpg

    true

    600

    Iwan Baan

  • http://www.architectmagazine.com/Images/HorizontalSkyscraperVankeCenter6_tcm20-778866.jpg

    true

    600

    Iwan Baan

  • http://www.architectmagazine.com/Images/HorizontalSkyscraperVankeCenter7_tcm20-778867.jpg

    true

    600

    Iwan Baan

  • http://www.architectmagazine.com/Images/HorizontalSkyscraperVankeCenter8_tcm20-778868.jpg?width=303

    true

    303

    Iwan Baan

  • http://www.architectmagazine.com/Images/HorizontalSkyscraperVankeCenter9_tcm20-778860.jpg?width=500

    true

    500

    Iwan Baan

By suspending the center over a tropical garden, the architects allowed for increased public space as well as ecological remediation of the landscape. One of Southern China’s first LEED Platinum mixed-use projects—with a hotel, offices, and apartments—the complex is as long as the Empire State Building is tall.

Jury: “This project skips along from mound to mound and manipulates the landscape; it builds it up and shapes it into a powerful form above the land with inventive manipulation.”

Client: “The weather is hot in Shenzhen, the summer is very long, so the design provides a way to create shade. People like the relationship between the building and the environment because the building provides a huge open space and at the same time provides a huge amount of shadow to the ground.”  —Zhu Jian Ping, former project coordinator, Vanke