Posted on:

Inter-Generation Center

Dominique Coulon & Associés

Shared By



Ville de Venarey-Les Laumes


  • Structural Engineer: Batiserf
  • Electrical Engineer: BET G. Jost

Project Status


Year Completed



23,681 sq. feet

Construction Cost

View all (22) images

Project Description


The project stretches alongside the railway line in the small village of Venarey-Les Laumes, in Burgundy. The building, designated a centre for rural excellence, contains a number of different initiatives, including a tourist office, a conference and culture hall, a day nursery, and areas for older people. Our task was to bring all these very different initiatives together in a single dynamic unit. The upper volume seems to float above an almost transparent plinth. Cantilevers accentuate the dissociation of the various folds, each fold producing a face which captures the low-angled light produced by the orientation of the building. The lightly perforated opaque skin is divided into a number of triangles – some are matte while others are shiny, thereby breaking down the structure of the basic volumes. The building often has a different appearance at different times of day. The day nursery is located upstairs, while the other initiatives are at ground level. A bright yellow courtyard continues the line of the areas used by the nursery, the purpose being to shield them from the substantial nuisance caused by the goods trains and high-speed passenger trains which pass at speed here. The transparent features of the ground floor are arranged in such a way that the relationship with the railway line is constant, and perceived as a dynamic event. The volumes of the project express its strong identity in the landscape; it stands like a marker of ambitious political determination.
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X