Project

Posted on:

Elbphilharmonie

Herzog & de Meuron

Shared By

Sara Johnson, Hanley Wood Media


Project Name

Elbphilharmonie

Project Status

Built

Year Completed

2016

Size

1,292,000 sq. feet

Construction Cost

$880,000,000


Team

  • Jacques Herzog
  • Pierre de Meuron
  • Ascan Mergenthaler
  • David Koch
  • Nicholas Lyons
  • Stefan Goeddertz
  • Stephan Wedrich


View all (40) images

Elbphilharmonie opened on Jan. 11, 2017.

Text by Joseph Giovannini (published Nov. 17, 2016)

In Delirious New York (Oxford University Press, 1978), Rem Koolhaas, Hon. FAIA, makes a programmatic argument for architecture, highlighting the 39-story Downtown Athletic Club (RIP: it’s now condos), whose diverse section—restaurant, hotel, gym, pool, bar, lounge, miniature golf, squash, tennis—constituted a small city unto itself, compressed in a vertical box.

In Hamburg, Germany, Herzog & de Meuron just completed its version of a city in a box, the Elbphilharmonie, a mixed-use project featuring a major concert hall and recital chamber wrapped by condos and a hotel, with acres of parking below. The $880 million project, originally budgeted at about $80 million, took 13 years from conception to the opening of its public plaza on the eighth floor earlier this month. The first concert will be held in January.

Starting at a grand piazza in the middle of the building, just above the eight-story parking podium, an elaborate circulation system of stairs cascades through Piranesian spaces and distributes visitors up 18 floors. The architects posit, as Koolhaas implied, that civic life is possible in the heights and bowels of a building, even on upper floors. They urbanize the interior through the topography of a continuously terraced landscape: think the Spanish Steps climbing up a hill, though inside a building, with big programmatic elements—concert halls, restaurant, hotel and condos—attached.

But the interior urbanism of the huge project should be considered in the context of the surrounding urban development, a $12 billion reclaimed docklands site along the Elbe River with 24 million square feet of above-ground space to be finished sometime between 2025 and 2030. Since the completion of a master plan in 1999 (which was approved in 2000), Hamburg has been redeveloping the docklands, which were left without a function, the basins without ships, after a new port was established away from the city proper to accommodate container shipping and supertankers.

Unlike so many other large ground-up urban projects, the effort so far has largely succeeded in creating livable, walkable neighborhoods out of the port’s industrial leftovers. Under the aegis of HafenCity Hamburg, a public company owned by the City State of Hamburg, developers have been invited to propose projects that effectively build the fabric of the city with street-oriented, people-friendly structures that mix urban uses—apartments, stores, offices, hotels, institutions, universities—to create an integrated 24-hour environment of neighborhoods without zoning separations.

“It’s 70 percent concept, and 30 percent price,” says Jürgen Bruns-Berentelg, a professor of urban development and CEO of HafenCity Hamburg, about how the city decides to offer the land. Motivated by the desire for a mixture of uses, the city expects a high degree of urban responsibility and even creativity from groups proposing projects (not just developers). Social mix and content, including sustainability and street life, matter.

Though incomplete, the results so far have yielded a dense, fine-grained urban fabric sustained by infrastructure (subway, roads, parks, squares) that grows out of the old city into the former port. In an interplay of water and land, former slips and basins mix with tree-lined streets activated by stores and hospitable streetscapes.

The HafenCity competitions are two-stage affairs: once a proposal is chosen on the basis of a program, spreadsheets, and experience, the architect is chosen in a subsequent blind design competition. Winners have included local architects but also Richard Meier, FAIA, Stefan Behnish, Miralles Tagliabue, and Shigeru Ban, Hon. FAIA. Within a largely low-to-midrise scale, the results have produced considerable architectural variety, with a sustained pedestrian-friendly urbanism that is expanding the urban core of Hamburg by 40 percent. The great tidal swings of this open-tide harbor along the Elbe (the North Sea is just over 60 miles away), plus the anticipated increase in sea level because of global warming, have been anticipated with streetscapes built on an elevated grid designed with high and low tiers that add an intriguing degree of complexity.

The exemplary urbanism comes to a stop at the Philharmonic, however. The point of departure for the concert hall was the brick warehouse known as Kaispeicher A, originally used to store cocoa beans, built in the mid-1960s and designed by Hamburg architect Werner Kallmorgen. The project was originally conceived by a developer, Alexander Gérard, a former school colleague of Herzog and de Meuron at ETH Zurich, who wanted to adapt the building as a concert hall with a hotel and condominium project. Gérard didn’t end up participating, but the concept survived when the city took over the project.

Herzog & de Meuron worked with the building’s shell, a designated historic monument, with minimal intervention. The architects have a long history of liking the “box,” of keeping it closed, and they kept this one intact, choosing to add on top and basically extend it by extruding the corners and planes of the façades to the box above. Working within the upper shell, they carved interior urban spaces out of what was basically a solid. They were creating the street life inside, much as it was deliberately created outside in the neighboring HafenCity.

The architects made only discreet interventions in the old warehouse, creating a long tunnel that brings visitors up through the many floors of parking to an open viewing terrace, and then on and up via another escalator to an urban platform, an observation deck, between the upper and lower box, the real start of the building’s interior urbanism. From here, they create a wonderland of flowing stairs that swim through a fractured, spatially porous interior, connecting to the hotel, the concert halls, and condominiums. The platform offers sweeping views of the port on one side, shielded by glass from the winds, and the city on the other.

The architects extended the terrace concept into the concert hall itself, adapting Hans Scharoun’s famous “vineyard” idea from the Berlin Philharmonie for the 2,100-seat auditorium, but with terraces stacked more steeply, no doubt to fit within the box’s perimeters. The tightness gives the hall an intimacy: the audience is close to the orchestra. The interiors represent a successful effort at creating civic spaces within an otherwise opaque building: the architects avoid the usual striated section that thwarts floors from opening up to each other in the vertical dimension.

But it is possible to think the unthinkable, that the huge $880 million effort was based on a flawed concept. Certainly the box by Kallmorgen, the original architect, had a sober dignity, stern integrity, and rigorous discipline. But it was conceived as a closed form, appropriate for a warehouse, and in Herzog & de Meuron’s treatment, it remained closed, all the more opaque when the warehouse was adapted as a parking garage. After visitors have negotiated eight floors to the observation deck, the design they find there is indeed urbanistically seductive and conductive, but the problem is the trek, and the disconnect from the surrounding city: the parking structure’s unforgiving opacity and program removes it from an immediate contact with a neighborhood that planners have spent so much effort cultivating as an active and open pedestrian environment.

Had the project been conceived with public spaces at street level, with its Spanish Steps rising from the base of the building into lower levels, there would have been a reciprocal relationship between inside and outside, the urban energies of one flowing into the other. Perhaps the project didn’t need to include a hotel and condos in a single package. Perhaps the parking could have been dispersed or depressed on lower levels.

After all, even the skyscrapers in New York that Koolhaas admired for their sectional life all supported the contiguous streets with commercial frontages that sustained what the architect termed the “culture of congestion” of a lively grid. The Elbphilharmonie may now constitute an icon in the Hamburg skyline, but it remains a box at the street whose self-containment contributes little to the life of its neighborhood. The inert masses, even if topped by a rooftop of frozen waves, hardly dynamizes the port but simply looms, the exquisite detailing of its glass façades trivial given the overwhelming scale of the whole.

When the city took over the project, the whole package should have been reconceived on a different premise. However it wasn’t, and though the building dominates the port with its mass, it does not reign with charisma or any sense of delight.

Project Description

FROM THE ELBPHILHARMONIE:
Hamburg has a new cultural landmark in the HafenCity: the Elbphilharmonie, which opens its doors for the first time on 11 and 12 January 2017. On the banks of the river Elbe, supported by approximately 1,700 reinforced concrete piles, a modern building complex has emerged which contains – in addition to 3 concert halls – a hotel, 45 private apartments and the Plaza, a public viewing area with a 360° view of the city. The centrepiece of the Elbphilharmonie is also currently one of the most exciting structural projects in Europe: a world-class concert hall that is detached from the rest of the building for soundproofing reasons. Situated at a height of 50 metres above ground level in a unique location in Hamburg’s historic port, and with seating for 2,100 people, the Elbphilharmonie is the perfect symbiosis of architecture and music.

FROM THE ARCHITECTS:
The Elbphilharmonie on the Kaispeicher A marks a location that most people in Hamburg know about but have never really experienced. In future it will become a new centre of social and cultural life for the people of Hamburg as well as visitors from all over the world.

The Kaispeicher A, designed by Werner Kallmorgen and constructed between 1963 and 1966, was originally used as a warehouse for cocoa beans until the end of the last century. The new building has been extruded from the shape of the Kaispeicher A and is perfectly congruent with the brick block of the older building on top of which it has been placed. The top and bottom of the new structure are, however, entirely different from the plain, blunt shape of the warehouse below. The broad, undulating sweep of the roof rises to a total height of 110 m at the Kaispitze (the tip of the peninsula), sloping down to the eastern end, where the roof is some 30 m lower. Correspondingly the bottom of the new superstructure has an expressive dynamic. Specific areas are defined by either wide, shallow or steep vaults.

In contrast to the stoic brick facade of the Kaispeicher A, the new building above has a glass facade, consisting in part of curved panels, some of them cut open. The glass facade transforms the new building into a gigantic, iridescent crystal whose textured appearance changes as it catches the reflections of the sky, the water and the city and transforms them into an intricate puzzle on its facade.

The main entrance to the building, where the box office is located, lies to the east. The elongated escalator curves slightly as it leads to the top of the Kaispeicher A, so that it cannot be seen in full from one end to the other. The escalator offers its users a surprising spatial experience through the entire Kaispeicher A. The first escalator leads up to a large panoramic window, the second escalator ends at the Plaza.

Upon reaching the top of the Kaispeicher A, visitors find an open space, a public Plaza above the city. Between the top of the Kaispeicher A and beneath the new building – at the joint between old and new – is a new public space that offers unique panoramic views. Along its edges, vault-shaped openings create spectacular, theatrical views of both the River Elbe and the City of Hamburg. Further inside, a deep vertical opening creates constant spectacular glimpses of the foyer areas of the Grand Hall above. A café and the hotel lobby are located here, as well as access to the foyers of the new concert halls.

The design for the new Elbphilharmonie is a project of the 21st century that would have been inconceivable before. The principle design idea of the Grand Hall as a space where orchestra and conductor are located in the centre of the audience, is a well-known typology. It is also not uncommon that the architecture is composed of an arrangement of tiers that take their cue from the logic of the acoustic and visual perception. But here this logic leads to another conclusion. The tiers are more pervasive; tiers, walls, and ceiling form a spatial unity. This space, rising vertically almost like a tent, is not determined by the architecture alone but by the 2.100 listeners and musicians who gather in order to make and listen to music. The towering shape of the hall defines the static structure of the entire building and is correspondingly reflected in the silhouette of the building as a whole. The Elbphilharmonie is a landmark visible from afar, lending an entirely new accent to the horizontally conceived city of Hamburg.
Advertisement
Add a Project
Publish Your Projects Show off and upload images, text, and video of your work. We pick the very best for our project newsletters. Upload

Join the Discussion

Please read our Content Guidelines before posting

Close X